TAHINI TERRE EXOTIQUE - 180 g
Tahini izhaja iz arabščine " ṭaḥīniyya ", kar pomeni mleti.
Sezamovo seme so na Bližnjem vzhodu uporabljali že od antičnih časov, sezam pa so gojili v Mezopotamiji pred več kot 3500 leti. Sezamova semena so bogata s kalcijem, bakrom, železom, cinkom, magnezijem in vitaminom B6 – pravo superživilo.
Tahini oddaja note mandljev in lešnikov, okusne tako v sladkih kot slanih jedeh. Tahini je zelo priljubljen na Bližnjem vzhodu in je bistvena sestavina humusa in kaviarja iz jajčevcev. Kot nalašč za zamenjavo smetane v vaših juhah, saj bo dodal rahlo oreškast orientalski okus. Tahini, bogat z beljakovinami, je OBVEZEN v vegetarijanski kuhinji, okusen kot omaka za falafel.
Nekaj idej za recepte:
Kaviar iz jajčevcev
To je zelo enostaven recept: jajčevce spečemo na žaru, odstranimo kožo in jih zmešamo s tahinijem, strtim česnom, limoninim sokom, olivnim oljem in navadnim jogurtom. Popolna poletna predjed, postrežena s surovo zelenjavo, na toastu ali s krekerji – uspeh za prste oblizniti!
Enostaven humus
Izperite in precedite kozarec čičerike ter ga dodajte v mešalnik s 5 cl vode, 5 cl olivnega ali sezamovega olja in sokom 1 limone. Zmešajte skupaj. Dodajte 2 žlički tahinija in pol stroka strtega česna ter ponovno premešajte. Tik pred serviranjem potresemo s papriko in pokapljamo z oljčnim oljem. Za resnično tradicionalen in pristen humus uporabite oluščeno čičeriko, saj je njena lupina težko prebavljiva.