Tradicionalni Balzamični kis iz Modene DOP
TRADICIONALNI BALZAMIČNI KIS iz MODENE - DOP
Opis
Tradicionalni balzamični kis Modena DOP je izdelek iz kuhanega mošta, pridobljenega le iz izbranega grozdja z območja Modene.
Priznanje tradicionalnega balzamičnega kisa DOP
Leta 2000 je Evropska komisija tradicionalnemu balzamičnemu kisu iz Modene priznala oznako DOP (zaščitena označba porekla).
Konzorcij balzamičnega kisa iz Modene DOP
Konzorcij tradicionalnega balzamičnega kisa Modena DOP je organ, ki je odgovoren za degustacijo proizvoda, da se preveri, ali izpolnjuje standarde kakovosti, in je odgovoren tudi za stekleničenje proizvoda.
Metoda proizvodnje
Tradicionalni balzamični kis Modena DOP mora biti proizveden iz 100 % kuhanega ocetnega grozdnega mošta brez dodajanja aromatičnih snovi, karamele, barvil, konzervansov itd, Tradicionalni balzamični kis Modena DOP je izdelan iz kuhanega mošta, pridobljenega samo iz grozdja, pridelanega na območju Modene, in staran po tradiciji v lesenih sodih z vsakoletnim prelivanjem v različne sode, da bi pridobil arome različnih vrst lesa (hrast, kostanj, češnja, jesen, murva, brin, akacija ...).
Pakiranje
Ta proizvod se stekleniči v Modeni samo v konzorciju, in sicer v ekskluzivno 100-mililitrsko steklenico, ki jo je oblikoval G. Giugiaro in je enaka za vse proizvajalce.
Sporočanje starosti tradicionalnega balzamičnega vinarja iz Modene DOP na embalaži.
Na podlagi organoleptičnih lastnosti sta izbrana dva obdobja staranja: "Affinato" ali "rafiniran" - bordojski ali beli pokrovček - je balzamični kis, staran najmanj 12 let v lesenih sodih "Extravecchio" ali "ekstra star" - zlati pokrovček - je balzamični kis, staran najmanj 25 let v lesenih sodih. Na proizvodu je PREPOVEDANO navajati številke ali kakršne koli druge pridevnike.