Balzamični kis iz Modene IGP
BALZAMIČNI KIS iz MODENE IGP
Opis
Balzamični kis Modena IGP je mešanica kuhanega grozdnega mošta in vinskega kisa.
Priznanje balzamičnega kisa IGP
Julija 2009 je Evropska komisija priznala zaščiteno geografsko označbo (IGP), zato je bil balzamični kis iz Modene predložen disciplini proizvodnje.
Sestavine in pravila
Izdelki morajo biti izdelani iz vinskega kisa in kuhanega grozdnega mošta (najmanj 20 %). Predpisi dovoljujejo dodajanje antioksidantov in/ali barvila karamela (v podjetju Leonardi pri proizvodnji našega balzamičnega kisa IGP ne uporabljamo karamela ali antioksidantov). Za pridobitev priznanja in pečata IGP mora izdelek najmanj 60 dni zoreti v lesenih sodih. (pri Leonardiju je naš najmlajši balzamični kis IGP star 1 leto).
Pakiranje
Balzamični kis Modena IGP se lahko pakira v steklenice s prostornino 250 ml ali večkratnik: 250 ml, 500 ml, 750 ml, 1 lt.Steklenice so lahko steklene, keramične, lesene ali iz terakote.
Kislost
Najmanjša dovoljena kislost je 6 %.
Obveščanje o starosti balzamičnega kisa IGP
Po predpisih balzamični kis Modena IGP ne sme vsebovati številk ali besede "leto" (anno) za prikaz starosti proizvoda, niti drugih pridevnikov. Vsak proizvajalec ima svoje sisteme za prikaz staranja svojega balzamičnega kisa Modena IGP. Nekateri uporabljajo različne barve za kapsule ali etikete, drugi uporabljajo simbole, kot so medalje, listi, sodi ali zvezde, s katerimi označujejo starost svojega balzamičnega kisa IGP. Staranje in kakovost proizvodov sta zagotovljena z integriteto proizvajalca. Pri Leonardiju uporabljamo sistem medalj. Vsaka medalja pomeni dve leti staranja:
1 medalja = 2 travasi , 2 medalji = 4 travasi, 3 medalje = 6 travasi, 4 medalje = 8 travasi, 5 medalj = 10
travasi, 6 medalj = 12 travasi, 7 medalj = 15 travasi.
Nadzor kakovosti: V podjetju Leonardi vsak proizvodni proces nadzoruje naš mojster Acetaio skupaj s tehnično skupino. Kemične in prehranske analize opravi zunanji mednarodno priznan laboratorij. CSQA je nadzorni organ, ki ga je imenoval konzorcij IGP, da skrbi za skladnost s pravili IGP (oznake, veriga sledljivosti, analitična merila ...).