Originalni recept objavljen na: KitchenthusiastTM
Avtor: Alana Kysar na Fix Feast Flair
Povzeli smo čudovit recept za sladoled avtorice Alane Kysar, ki svoje recepte objavlja na svojem blogu in blogu KitchenAid-a. Seveda smo ga prilagodili naših navadam in okusom, z manj maščobe in sladkorja ter več kremoznosti, kot mora biti pravi italijanski gelato.
Sladoled smo pripravili z legendarnim KitchenAid namiznim planetarnim mešalcem in priključkom za izdelovanje sladoleda.
Priprava sladoleda še bila nikoli tako enostavna!
KitchenAid nastavek planetarnega mešalca je odlična izbira za pripravo sladoleda na domu. Posodo enostavno postavimo v zamrzovalnik. Zamrznjeno postavimo na podnožje mešalca, ga vključimo in če 20 minut imamo odličen domač sladoled.
gourmetshop.si nudi največjo izbiri aparatov za sladoled najboljših blagovnih znamk za posebno ceno samo za vas!
SESTAVINE
Originalni sladoled je tipični predstavnik ameriškega sladoleda "Premium Ice Cream", ki je zelo bogat z maščobo. Originalni sladoled vsebuje kar 17,5% maščobe in zelo malo beljakovin, zato bomo recept nekoliko spremenili za naš okus. Vsekakor velja poskusiti tudi originalni recept.
Gelato je italijanska vrsta sladoleda z manj maščobe, več beljakovinami in lepšo tekstuo. Predvsem je gelato zdrav, lahek in moderen sladoled.
SESTAVINE
Sladoled je narejen s KitchenAid planetarnim mešalcem in nastavkom za izdelavo sladoleda.
Priprava
Naredimo angleško kremo. Služi kot osnova za sladoled. Recept vsebuje vodo (mleko) in maščobo (olje), ki ju moramo na nek način povezati, ker se med seboj ne mešata. Jajčni rumenjaki vsebujejo naravni emulgator. Na enak način nastane vsem poznana majoneza. Jajčni rumenjaki omogočajo, da med vodo in maščobo naredimo emulzijo. Rumenjake in sladkor stepemo v KitchenAid planetarnem mešalcu z žičnim nastavkom. Počasi dolivamo mleko, olivno olje, dodamo sol in ekstrakt vanilje, zmešamo in segrejemo na 83°C. Neprestano mešamo, da se rumenjaki počasi segrejejo. Pazimo, da se nam ne skuhajo! Dodamo pinjevec, ki smo mu primešali mlečne beljakovine (sirotko) in med. S paličnim mešalcem emulgiramo in čim hitreje ohladimo. Postavimo v hladilnik, da se masa ohladi in dozori.
Posodo KitchenAid priključka za sladoled damo v zamrzovalno skrinjo za 12-24 ur, da se ohladi na vsaj -18°C. Pripravljeno maso vzamemo iz hladilnika, jo ponovno premešamo s paličnim mešalcem ali v blenderju, zlijemo v posodo in naredimo sladoled. Narejen sladoled damo v primerno posodo s pokrovom in jo postavimo za vsaj pol ure v zamrzovalnik, da se sladoled stabilizira.
Moderen recept za sladoled "gelato", brez rumenjakov, manj maščobe in manj sladkorja.
Rumenjaki so v sladoledu zelo pomembni, saj delujejo kot emulgator. Predstavljajte si vez z dvema kljukama. Emulgator se z eno prime vode z drugo pa maščobe in ju drži skupaj. Brez njega se voda in maščoba ne moreta spojiti, kot se ne olje in kis.
Vsi jajčni proizvodi pa so občutljivi in je z njimi potrebno ravnati pazljivo, da se ognemo morebitnim okužbam. V kulinariki pa nas pri rumenjakih predvsem moti, da hrani dodajajo tudi okus, ki pa ni vedno zaželen. Sploh če želimo uživati v nedotaknjenih okusih. V tem primeru lahko rumenjake nadomestimo s pripravkom PROCREMA SOSA, ki vsebuje poleg emulgatorja tudi gostilo in dekstrozo, ki je v sladoledu zelo zaželena oblika sladkorja, saj ima dvojno moč zniževanja točke zamrzovanja vode in je 30% manj sladka. Sladoled z dodatkom dekstroze vsebuje precej manj sladkorja. Brez rumenjakov pa naš sladoled vsebuje tudi manj maščobe.
SESTAVINE
Kumquat je majhen agrum iz rodu Rutaceae in izvira iz Kitajske in Japonske. V Evropo je prišel okoli leta 1.900 in ga danes uspešno gojijo v Grčiji. Največ arome je v njegovi lupini, zato se uporablja cel sadež. Kulinarično je zanimiv zaradi svoje arome. Odličen je oblit s čokolado ali kandiran.
Že pripravljen kumquat v obliki konfira (kandiran sadež v sirupu) vam je na voljo za pripravo sladoledov in sladic.
>>> Konfit Home Chef Kumquat
SESTAVINE
Priprava
Kumquat razrežemo na polovičke. Vodo, sladkor, vaniljo in polovičke agrumov damo v posodo in zavremo. Pustimo vreti približno 15-20 minut na rahlem ognju. Ohladimo. Precedimo, da izločimo sadeže iz sirupa. Sirup postavimo nazaj na ogenj in ga reduciramo nadaljnjih 5-10 minut, da dobimo gost sirup. Ohladimo in prilijemo kumquatu. Shranimo v hladilniku.
Ni vam potrebno iskati kumquata po trgovinah in ga kandirati. Pripravili smo vam konfit iz komquata, ki ga lahko uporabite pri poljubnem sladoledu, za dodatek sadnim kupam ali za pripravo sladic. Biskvit preprosto obilno premažete s konfitom in ga prekrijete s krem.
Smetano dobro ohladimo. Zmešamo jo s sladkorjem v prahu, dodamo semena vaniljevega stroka ter stepemo do mehkih konic.
SESTAVINE
V posodico damo obilno kepico sladoleda iz oljčnega olja. Potresemo s kandiranim komquatom in oblijemo z malo sirupa. Po vrhu damo stepeno smetano in potresemo s solnimi luskinami.
Dober tek!
SUPER POPUSTI