17/01/2019
Vedno smo v iskanju novih pristnih idej za naše sladice, čokolade, sladolede ali slane jedi. Pogosto se nam dogaja dilema, kaj s proizvodi, ki niso več primerni za prodajo. Dan ali dva na polici se na proizvodu pozna. Ni več svež, je pa še vedno poln okusa in seveda primeren za prehrano.
Kam z našo potico, ki ni več privlačna in je že malo suha, da bi jo ponudili? Zakaj ne bi z njo naredili sladoleda ali sladice?
Zaradi precej nižje končne temperature sladoleda in posebnega načina priprave je recept precej drugačen.
Sestavine:
- 150 g potica
- 500 g mleko
- 165 g smetana
- 80 g sladkor
- 50 g glukoza v prahu
- 35 g Invertni sladkor ali med
- 2,5 g Neutro 5
Priprava
- Potico narežemo na kocke, jo stresemo na pekač na Silpat® silikonsko podlogo in jo v pečico karameliziramo pri 150°C, cca 10-15 minut. Dobimo intenzivnejši okus. Istočasno zavremo mleko skupaj z inertnim sladkorjem oziroma medom. Odstavimo prelijemo z vročim mlekom koščke potice in ohladimo. Postavimo na hladno preko noči, oziroma za 12 ur. Precedimo skozi sito tako, da dobimo 1 liter mlečne mase z okusom potice.
- Vse preostale sestavine med seboj zmešamo. Mleko ponovno segrejemo na cca 40-45°C in dodamo sestavine v prahu, premešam in segrejemo na 85°C. Prilijemo smetano, homogeniziramo. Zlijemo v posodo rowzer, postavimo čez noč v hladilnik in nato zamrznemo na -20°C. Pred postrežbo "zavrtimo" sladoled.
- Najenostavnejša je priprava v termomix mešalcih.