9/9

Recepti Rowzer in Pacojet - sorbeti

Kaj pravzaprav je Rowzer ali Pacojet?

Poseben aparat za pripravo sladoleda, sorbeta in emulzij, ki hrano obdeluje v zamrznjenem stanju. Posoda aparata napolnimo z želeno vsebini in zamrznemo na -20°C. Tako zamrznjeno hrano potem v aparatu fizično obdelujemo s hitro vrtečim nožem z vertikalnim pomikom od istočasnem vpihavanju zraka v posodo.

Dobimo sladoled ali sorbet, ki se nekoliko razlikuje od klasičnega sladoleda "gelato". Razlika je že v samem receptu. Recepta za klasični sladoled ne moremo uporabiti v aparatu Rowzer, ker je končna temperatura "rowzer" sladoleda precej nižja (-5°C). Recept je potrebno prilagoditi.

Prednost sladoleda rowzer je v njegovi praktičnosti in pripravljen je poljuben recept v količini, ki jo tisti trenutek potrebujemo.




Jagodov sorbet

Zrele jagode 500 g
Sok limone 20 g
Sladkor 30 g
Voda 30 g
Glukozni sirup 100 g
Neutro 5 2,5 g

Priprava

Zavremo vodo, sladkor, glukozo in Neutro 5. Ohladimo na ledu.Dodamo jagode in limonin sok. Zelo dobro homogeniziramo v blenderju ali paličnem mešalcu. Zlijemo v rowzer posodo in pustimo stati v hladilniku 6 ur ali preko noči. Zamrznemo na -20°C.

Izboljšanje strukture

Za izboljšanje strukture lahko dodamo 20g v vodi topne vlaknine inulin, ki naredi izjemno kremasto strukturo, ne da bi vlival na okus in barvo sladoleda.

Sorbet iz svežih fig

Zrele fige 500 g

Priprava

Fige olupimo, razrežemo in jih damo v rowzer posodo. Površina mora biti ravna!. Zamrznemo na -20°C.

Opomba

Fige vsebujejo dovolj sladkorja za gladko strukturo svežega sorbeta.

Uporabite lahko 100% figov pire prave rdeče katalonske fige, ki velja za eno najboljših.

Pomarančni sorbet

Pomarančni sok 500 g
Naribana lupina pomaranče
20 g
Glukozni sirup 100 g
Neutro 5 3 g

Priprava

Malo pomarančnega soka segrejemo z glukozo in Neutrom 5. Ohladimo na ledu in prilijemo preostali pomarančni sok. Emulgiramo s paličnim mešalcem. Zlijemo v rowzer posodo in pustimo stati v hladilniku 6 ur ali preko noči. Zamrznemo na -20°C.

Izboljšanje strukture

Za izboljšanje strukture lahko dodamo 15g v vodi topne vlaknine inulin, ki naredi izjemno kremasto strukturo, ne da bi vlival na okus in barvo sladoleda.

Pasijonkin sorbet

Pire pasijonke Agrimontana
800 g
Glukozni sirup 110 g
Neutro 5 3 g

Priprava

Malo pireja segrejemo z glukozo in Neutrom 5. Ohladimo na ledu in prilijemo preostali pire. Emulgiramo s paličnim mešalcem. Zlijemo v rowzer posodo in pustimo stati v hladilniku 6 ur ali preko noči. Zamrznemo na -20°C.

Izboljšanje strukture

Za izboljšanje strukture lahko dodamo 20g v vodi topne vlaknine inulin, ki naredi izjemno kremasto strukturo, ne da bi vlival na okus in barvo sladoleda.

Sorbet iz zelenih pistacij

Zelene iranske pistacije
300 g
Voda 825 g
Sladkor 25 g
Glukozni sirup 75 g
Neutro 5 4 g

Priprava

Pistacije zelo fino zmeljemo skupaj s 800 g vode. Precedimo skozi "superbag"* in ohladimo. Zavremo preostalo vodo, sladkor, glukozo in Neutro 5. Zmešamo s pistacijevim mlekom. Ohladimo na ledu in pustimo stati v hladilniku 12 ur. Zlijemo v rowzer posodo in zamrznemo na -20°C.

* superbag je zelo fina vrečka za precejanje vsebine.

Jogurtov sorbet

Svež jogurt 500 g
Jogurt v prahu 50 g
Mleko 3,5% 100 g
Sladkor 60 g
Glukozni sirup 50 g
Neutro 5 3 g

Priprava

Mleko, sladkor, glukozo in Neutro 5 segrejemo v posodi. Ohladimo na ledu iz dodamo jogurt in jogurt v prahu. Homogeniziramo in postavimo v hladilnik za 12 ur. Zamrznemo na -20°C.

Opomba

S samim jogurtom ne moremo doseči koncentracije polnega okusa jogurta, ker so dodane tudi druge sestavine. Z dodatkom jogurta v prahu (liofiliziran) dobimo poln okus. Poskusite dodati tudi malo soka limone, da dobite značilen kiselkast okus.



SUPER POPUSTI

  • Velika izbira artiklov po znižanih cenah