POPER SECHUAN ZELENI EXOTIQUE - 30 g
Kulinarična uporaba zelenih sečuanskega popra
Zeleni sečuanski poper je zelo cenjen in se pogosto uporablja v kitajski kuhinji. Poleg tega ga je zaradi svežih in sadnih okusov enostavno vključiti v številne jedi v našem vsakdanjem življenju!
Nekaj predlogov za uporabo zelenih sečuanskih jagod
Poskusite zeleni sečuanski poper in ne boste mogli brez njegovih presenetljivih in intenzivnih arom! To jagodičje je pravi švicarski nož v kuhinji.
Čudovito se ujema z morskimi sadeži, mesom in škrobom.
Zelena sečuanska jagoda (ali zeleni sečuanski poper) prinese izviren pridih pomfriju, juham ali marinadam.
Odlično se ujema tudi s sladkimi jedmi. S svojo okusno in intenzivno aromo ga lahko uporabite za aromatiziranje pijač. Dela čudeže v sladicah, kot je čokoladni mousse ali sveža sadna solata. Zelena sečuanska jagoda resnično navduši brbončice!
Tukaj je nekaj idej za recepte z uporabo zelenih sečuanskih jagod:
- - Clafoutis iz češnje in zelenih sečuanskih jagod : pred peko mešanici dodajte ½ čajne žličke zelenih sečuanskih jagod, nato premešajte in specite;
- - Kozica na žaru z zelenimi sečuanskimi jagodami : papriko nekaj minut pecite v ponvi, nato dodajte kozico, da se na vsaki strani marinira 2 do 3 minute;
- - Fileji romba z zelenimi sečuanskimi jagodami : med kuhanjem romba dodajte ribi ½ čajne žličke zelenih sečuan jagod;
- - Čokoladni fondant iz zelenih sečuanskih jagod : preden v mešanico vmešate stepene beljake, dodajte 2 čajni žlički zelenih sečuanskih jagod.
Zelena sečuanska jagoda, eksplozija okusov
Njeni okusi limete, suhega cvetja in pikantnih češenj se odlično ujemajo z napol kuhano račjo foie gras, praženimi zelenimi šparglji ali čokoladnim fondantom. Zelena sečuanska jagoda je poprastega okusa z notami, ki spominjajo na zeleni čaj, kar zagotavlja osvežujoč občutek. Zelene sečuanske jagode, obrane pred zrelostjo, imajo subtilno kislost in rahlo pikantnost, ki lahko povzroči začasen omrtvičen učinek.
Botanika zelenega sečuanskega popra
Osredotočite se na botaniko zelenega sečuanskega popra
Zeleni sečuanski poper spada v vrsto Zanthoxylum piperitum iz družine Rutaceae, tako kot citrusi. Zato ima okus, podoben okusu limon, pomaranč ali grenivk.
Kako raste zeleni sečuanski poper?
Zeleni poper, ki ga gojijo v Aziji, je dobilo ime po svoji glavni regiji izvora, Sečuanu na Kitajskem. To je grm z vijoličnim listjem, ki rodi te majhne jagode. Sprva so zeleni, z dozorevanjem postanejo rdeči in potem porjavijo. Odprejo se, da sprostijo dve semeni, ki jih vsebujeta, mi pa lahko uživamo v njihovi okusni lupini! Zeleni sečuanski poper se pobira pred zrelostjo, medtem ko lupina jagode še ni razcepljena.
Zakaj se zelena sečuanska jagoda imenuje tudi "sečuanski poper"?
Zelena sečuanska jagoda je po videzu in velikosti podobna poprovim zrnom, zaradi česar so jo označili za vrsto popra.
Zelena sečuanska jagoda skozi stoletja
Izvor zelenega sečuanskega jagodičja
Že v starodavni Kitajski zaradi svoje mešanice svežine in topline, svoje moči in afrodiziičnih lastnosti bi zelena sečuanska jagoda s svojim očarljivim vonjem napolnila celo "poprove sobe" palače Chang'an.
V Evropi se je pojavil v 13. stoletju, ko ga je Marco Polo prinesel v Benetke, kjer je navdušil kuharje in odišavil vse jedi, preden je padel v kulinarično pozabo. Šele v poznem 19. stoletju se je zelena sečuanska jagoda močno vrnila. Zdaj očara tako ljubiteljske kuharje kot vrhunske kuharje!
- No Hidrogen
- Presno
- Vegan
- Zdrava hrana