ESPRESSO
Tradicionalen italijanski način priprave kave, ki ga najdemo povsod po gostinskih lokalih. Osvaja pa tudi domove. Potrebujemo poseben aparat, ki pomeni investicijo, ki pa se za ljubitelje kave vsekakor izplača.
REZULTAT
Intenziven in koncentriran okus kave. Odličen z mleko, cappuccino, machiato, latte.KARAKTERISTIKE PRIPRAVE
MLETJE | zelo fino, kot prah |
DOZIRANJE | 6-7 g |
VODA | 30-50 ml |
TEMP. | 90-95°C |
ČAS | 20-22 sekund |
MOKA
Odličen način priprave kave, predvsem na domu. Je preprost in poceni. potrebujemo moka kuhalnik (cafetiera). Če ste malo pozorni lahko pripraviš odlične in močne kave. Običajna priprava kave v italijanskih domovih, predvsem za tradicionaliste.
REZULTAT
Intenziven okus z močnim telesom.
KARAKTERISTIKE PRIPRAVE
MLETJE | srednje do fino |
DOZIRANJE | 15 g |
VODA | 200 ml |
TEMP. | 94-96°C |
ČAS | 2 minuti |
FRENCH PRESS - CAFETIÈRE
Od sredine prejšnjega stoletja priljubljen način priprave kave, ki jo je sicer izumil Italijan. Priprava je zelo enostavna in daje izjemno dobro kavo.
REZULTAT
Zelo kompleksen profil okusov z močnim telesom.
KARAKTERISTIKE PRIPRAVE
MLETJE | srednje do grobo |
DOZIRANJE | 25 g |
VODA | 250 ml |
TEMP. | 95°C |
ČAS | 4 minute |
FILTER KAVA
Ekstrakcija kave poteka preko finega filtra. Vročo vodo prelijemo preko srednje mlete kave in pustimo, da pronica preko filtra v posodo. Več načinom priprave, Chemex, V60 ali tudi s posebnim aparatom. Po svetu zelo priljubljen način priprave.
REZULTAT
Velika čistost okusa kave, lahko telo, delikatna. Zelo priročna za pričetek razumevanja kave in njenih subtilnih nians okusov posameznih kav. Za kavne entuziaste.
KARAKTERISTIKE PRIPRAVE
MLETJE | srednje do fino |
DOZIRANJE | 15 g |
VODA | 250 ml |
TEMP. | 95°C |
ČAS | 2,5 minute |
SIFON
Že 200 let znana priprava kave, ki daje zelo čisto kavo brez sedimentov. Priprava je zelo zapletena, dokler KitchenAid ni ustvaril prvi sifon aparat na trgu. Vakuumska ekstrakcija okusov daje absolutne največ. Predvsem za največje ljubitelje kave, izjema in zanimiva predstavitev priprave, pravi show!
REZULTAT
Zelo kompleksni okusi, ki jih lahko zagotavlja samo vakuum ki iz kave potegne vso aromatičnost.
KARAKTERISTIKE PRIPRAVE
MLETJE | srednje do fino |
DOZIRANJE | 20 g |
VODA | 300 ml |
TEMP. | 95°C |
ČAS | 2,5 minute |
AEROPRESS
Precej nov način priprave kave. Priprava je inovativna, enostavna in poceni. Potrebujemo samo aeropress pripomoček.
REZULTAT
Precej kompleksen okus kave, srednje intenzivno telo, zelo primerno ta "coffee to go"
KARAKTERISTIKE PRIPRAVE
MLETJE | srednje do fino |
DOZIRANJE | 15 g |
VODA | 250 ml |
TEMP. | 95°C |
ČAS | 2 minuti |
TURŠKA KAVA
Starodavni način priprave nefiltrirane kave, ki še vedno množičen v arabskem svetu od koder je prišel in tudi na Balkanu in pri nas. Velja za kulturno bogastvo Turčije. Za pripravo potrebujemo posebno posodo džezvo. Tradicionalno se pripravlja zelo sladka.
REZULTAT
Intenzivna in močna z usedlinami na dnu skodelice.
KARAKTERISTIKE PRIPRAVE
MLETJE | zelo fino |
DOZIRANJE | 25 g |
VODA | 250 ml |
TEMP. | 95°C |
ČAS | 2 minuti |
HLADNA EKSTRAKCIJA
Brez segrevanja, na hladno! Potrebuje nekaj časa a se splača. Dobimo čudovit hladen kavni poletni napitek, ki ga postrežemo z ledom. Potrebujemo krpo iz muslina, v katero zavijemo kavo in vse skupaj pustimo stati 10-15 ur ali če dlje. Dobijo je tudi enostavni pripomočki za hladno ekstrakcijo, to je npr. steklenica s filtrom Hario.
REZULTAT
Naravno sladka osvežilna kava z rahlimi skoraj opaznimi osvežilnimi mehurčki kot posledica začetka fermentacije.
KARAKTERISTIKE PRIPRAVE
MLETJE | srednje |
DOZIRANJE | 120 g |
VODA | 1 liter |
TEMP. | v hladilniku |
ČAS | 12-24 ur |