TEMNA ČOKOLADA DOMORI ARRIBA NACIONAL - EKVADOR - 62% - 5 kg
Arriba Nacional je nekaj posebnega in izjemna čokolada, ki sodi med v skupino superior. Pripravljena je iz sorte kakava Nacional, podvrsta Arriba, ki uspeva samo v Ekvadorju in delu Kolumbije. Je zelo redka sorta in ena najbolj priljubljenih med vrhunskimi slaščičarji po svetu. V svetu jo je manj kot 2% in namenjena seveda vrhunskim slaščičarskim izdelkom in pravim ljubiteljem čokolade.
Poreklo
Kakav je vzgojen v kooperaciji z majhnimi pridelovalci izključno v Ekvadorju v provincah Bolivar in Esmeraldas.
Organoleptične lastnosti
Zaznamo orehe, banano in okuse citrusov. Je zelo delikatna in sveža čokolada.
Klasifikacija
Sorta Arriba, bolj natančno je to Nacional kakav. Genetsko to to pravzaprav mutiran Forastero kakav in se zaradi svojih lastnosti uvršča med "superior" kakave. Fermentacija kakava traja 4 dni.
Karakteristika čokolade
- Organoleptične lastnosti: namig arome oreha, banane in citrusov. Sveža in delikatna.
- Vsebnost kakava: 62%.
- Poreklo: Ekvador, provinca Bolivar in Esmeraldas. Kultivirano izključno pri majhnih vzgojiteljih kakava.
- Sorta kakava: Forastero, podvrsta Arriba Nacional
Karakteristike okusa in poreklo
Domori je majhen proizvajalec čokolade, poznan izključno največjim ljubiteljem čokolade in največjim slaščičarskim mojstrom na svetu. Priznan je kot proizvajalec najboljših čokolad, predvsem pa na področju čokolade velja za največjo avtoriteto. Pri svojem delu uporabljajo samo najbolj fine in redke vrste kakavovih zrn sorte Trinitario in Criollo. Obe vrsti kakava so namenjene izključno najbolj zahtevnim stranka, ki znajo uživati v pravi čokoladi. Trinitario predstavlja samo 3% vse svetovne proizvodnje kakava, Criollo, ki pa je najbolj cenjen kakav na svetu na sploh, pa predstavlja samo 0,001% vse svetovne proizvodnje. Domori je na svojem posestvu v Venezueli (Haciende San Josè) pred propadom rešil najbolj redke sorte kakavovca Criollo, ki je zaradi zelo majhne rodnosti in občutljivosti, za industrijo nepomemben, a hkrati predstavlja najboljše, kar nam kakav tudi nudi. Iz Haciende San Josè danes prihajajo najbolj redke in najboljše čokolade na svetu: Porcelana, Puertomar, Ocimare, Puertofino, in najboljša čokolada na sploh Chuao. Vse so sorta Criollo.
- No Hidrogen
PODATKI O ALERGENIH (Direktiva 2003/89/ES in 2006/142/ES)
Opozorilo
Alergeni so navedeni kot jih posreduje oziroma navaja proizvajalec in veljajo za vsebino embalaže. Za točnost podatkov, ti se namreč spreminjajo, vsekakor preverite dejansko prisotnost alergenov na embalaži. Podatki na spletni strani so informativni in za njih ne odgovarjamo, kakor ne odgovarjamo za točnost podatkov posameznega proizvajalca. Proizvodi se dostavljajo preko zbirnih transportov in skladiščijo v prostorih, kjer se transportira oziroma hrani veliko različnih proizvodov, ki lahko vsebujejo: gluten, pšenico, žita, mlečne in jajčne proizvode, arašide, sojo, oreščke, lupinasto sadje, sezam, žveplov dioksid. Zato je možna posredna kontaminacija preko embalaže.