KAKAVOVA ZRNA TERRE EXOTIQUE® - 60 g
V katerih jedeh lahko uporabite kakavova zrna?
Spoznajte grenke, čokoladne okuse kakavovih zrn
Kakavova zrna so nas prepričala, ko smo imeli priložnost poskusiti slasten čokoladni moelleux. Če želite to okusno izkušnjo preizkusiti tudi sami, preprosto dodajte 30 g zdrobljenih kakavovih zrn v testo čokoladnega kolača.
Kako lahko uporabim kakavova zrna?
Naši recepti za uporabo kakavovih zrn pri kuhanju:
- kakavova zrna: kakavova zrna premažite z ganachejem in jih nato povaljajte v kakavu v prahu;
- piškoti s kakavovimi zrni: v testo za piškote potresite kakavova zrna;
- čokoladni mousse s kakavovimi zrni: pred ohlajanjem v hladilniku moussu dodajte kakavova zrna;
- acaï bowl: posujte kakavova zrna po acaï bowlu kot preliv;
- čokoladni in kakavovi browniji: v testo za brownije dodajte zdrobljena kakavova zrna;
- toast iz foie gras: na toast iz foie gras posujte nekaj zdrobljenih kakavovih zrn.
Arome kakavovih zrn
Sadni vonj kakavovih zrn postopoma preide v intenzivno grenko aromo, ki razkrije sladek okus nesladkane temne čokolade. Kakavova zrna so hkrati sladka in močna, aromatično ravnovesje polnega okusa.
Majhen cvet, ki se spremeni v strok
Od kod prihajajo kakavova zrna?
Kakavova zrna so znana po svoji splošni hranilni vrednosti, antioksidativnih lastnostih in koristnih učinkih na zdravje zaradi prisotnosti flavonoidov in plifenolov. Veljajo za superživilo, saj so antioksidanti, viri magnezija in kalija ter bogati z vlakninami.
Kakavova zrna Terre Exotique izvirajo iz Peruja in se večinoma pridelujejo v džungli v regijah San Martin, Amazonas ter Ayacucho, Junin in Cuszco.
Kakavovo zrno je seme sadeža kakavovca, ki ga po obiranju fermentirajo in skrbno posušijo, da se ohranijo hranilne snovi in močan okus.
Kakavovec zraste do 10 metrov visoko in rad raste v senci. Na drevesu rastejo drobni cvetovi, veliki komaj 1 cm, ki jih oprašujejo mravlje. Po 5 do 6 mesecih se iz teh drobnih cvetov razvijejo skoraj 20 cm dolgi kakavovi stroki, v katerih je do 50 kakavovih zrn. Ko rdeči stroki postanejo oranžni, zeleni pa rumeni, je čas žetve. Zrnca se izluščijo iz stroka, kar se imenuje luščenje.
Sveto zrno
Kakav pomeni "hrana bogov" in izvira iz Južne Amerike. Odkrili naj bi ga Azteki v Srednji Ameriki in ga uporabljali kot plačilno sredstvo in kot sestavino svete pijače bogov "Xocolat", zvarek iz mletih kakavovih zrn, vode, začimb in zelišč. Botanično ime za kakav je Theobroma, ki izhaja iz grške besede Theo, kar pomeni Bog, in besede Broma, kar pomeni hrana.
- No Hidrogen
- Vegan
- Zdrava hrana