ZVEZDASTI JANEŽ TERRE EXOTIQUE - 30 g
Kulinarična uporaba zvezdastega janeža
Zvezdni janež je s svojimi očarljivimi okusi izbrana začimba za izboljšanje vaših vsakodnevnih jedi!
Janež je vsestranska začimba, ki se uporablja tako v slanih kot sladkih jedeh in celo v pijačah. Uporablja se lahko zdrobljena, v prahu, naribana ali cela.
Janež se odlično poda k sadnim sladicam. Zvezdni janež lahko sladicam dodamo cel ali zmlet. Dodamo ga lahko kompotom, marmeladam in džemom. Zvezdni janež je idealna sestavina za pecivo, odlično se ujema s cimetom in ingverjem. Za pridih izvirnosti ga naribajte v sladice na osnovi smetane (crème brûlée, rižev puding, kremni desert)! Dobro se poda tudi k slanim jedem. Odličen je kot poparek v juhah, omakah in marinadah ter nežno izboljša ribe in belo meso.
Poskusite ga tudi v juhah in kremnih juhah, kjer nežno okrepi okus jedi. Zvezdnati janež se pogosto uporablja v kitajski kuhinji. Dodate ga lahko zelenjavi ali rezancem v voku.
Zvezdni janež ima v rokavu več kot en trik! In to z dobrim razlogom, saj se lahko uporablja tudi v pijačah. Z njim lahko aromatizirate čaje, napitke in celo mlečne in/ali čokoladne napitke. V kombinaciji s punčem, kuhanim vinom ali rumom je zvezdasti janež velika uspešnica.
Tukaj so naše zamisli za recepte, v katerih lahko janež uporabite pri pripravi sladkih jedi:
- domači jabolčni sok z janežem: jabolčni sok prelijte v lonec, dodajte 2 zvezdici janeža in nekaj sladkorja ter pustite stati približno deset minut;
- krema iz janeža: v loncu segrejte 2 zvezdici janeža z mlekom in smetano, dokler ne zavre, nato pa pustite, da se kuhata še 10 minut;
- govedina z janeževo juho: v voku dodajte 4 zvezdice janeža v juho in pustite vreti 5 minut;
- čokoladna krema z zvezdastim janežem: v ponvi segrejte 1 zvezdasti janež s smetano, dokler ne zavre, nato odstranite zvezdasti janež in vmešajte čokoladno kremo;
- telečja pečenka z zvezdastim janežem in hruškami: po 30 minutah kuhanja telečjega mesa in hrušk v posodo dajte 4 zvezde janeža, nato pustite v pečici še 1 uro in redno premažite pečenko in hruške, nato pa postrezite.
Zvezdni janež je začimba s pomirjujočim okusom
Zvezdni janež ima okus, ki spominja na zeleni janež. Badian ali zvezdasti janež je zelo dišeč, njegova aroma spominja na sladki koren in koromač. Njegove sveže in sladke note so popolnoma uravnotežene, kar mu daje značilno aromo.
Zvezdnati janež in njegova botanika
Osredotočite se na zvezdasti janež, sadež drevesa badian.
Zvezdnati janež je sadež kitajskega drevesa badian, grma, katerega botanično ime je illicium verum. Tvori zvezdo z osmimi vejami. Okus je skoncentriran v lupini, medtem ko so rjava semena manj aromatična.
Kako raste zvezdasti janež?
Zvezdnati janež na Kitajskem obirajo dvakrat na leto, med aprilom in oktobrom. Vse faze pridelave so povsem ročne, sušenje pa poteka na soncu. Prideluje se v štirih kitajskih provincah: Fujian, Guangdong, Guangxi in Yunnan.
- No Hidrogen
- Presno
- Vegan
- Zdrava hrana