SEZAMOVA SEMENA ČRNA TERRE EXOTIQUE - 500 g
V katerih jedeh se uporabljajo semena črnega sezama?
Sezamova semena so osnovna jed azijske in zlasti japonske kuhinje.
Posujte jih na paradižnikovo solato, riževe jedi, ribe, listnato testo, zelenjavne obare ali panna cotto. Idealno se poda k svežim testeninam, zelenjavni piti, tuni ali kroketom s kozjim sirom.
Kako uporabiti semena črnega sezama pri kuhanju?
Naše ideje za recepte za uporabo semen črnega sezama pri kuhanju:
- Črni sezam (ali kurogoma kurimu): 200 g semen črnega sezama s ščepcem soli in 2 žlicama medu mešajte 10 minut, dokler ne dobite paste;
- črni sezam panna cotta: v posodi zmešajte 50 g črne sezamove paste s 300 ml polnomastnega mleka in 60 g trsnega sladkorja;
- črni sezam babka: 150 g črne sezamove paste namažite na sploščeno brioško testo;
- črni sezam mochi: sladkemu testu anko dodajte 3 žlice črne sezamove paste;
- črni sezamovi fileti polenovke: filete polenovke posujte z 1 žlico črnega sezama in jih ocvrite v ponvi.
Okusi semen črnega sezama
Semena črnega sezama imajo vonj po praženih lešnikih, ki je po praženju še močnejši. Okusi tega semena se dobro ujemajo tako s sladkimi kot slanimi jedmi.
Botanika sezamovih semen
Sezam ali Sesasmum indicum je rastlina iz družine Pedaliaceae. Ta rastlina se zaradi semen pogosto goji v regijah, kot sta Afrika in Azija.
Črni sezam je posebna sorta sezama (Sesamum indicum Black seed) z močnim in izrazitim okusom.
Sezamova semena, ki se uporabljajo surova, pražena ali zdrobljena, so zelo prisotna v evropski, azijski in ameriški kuhinji.
Rastlina črnega sezama lahko zraste do 3 metre visoko, po treh mesecih rasti pa iz nje odpadejo zrela semena, ki jih previdno poberemo z roko.
Sezamova semena, zaklad Ali Babe in štiridesetih razbojnikov
"Sezam, odpri se!" Izraz, ki ga izreče Ali Baba v pravljici iz arabskih noči, ima zagotovo dva pomena. Bodisi se avtor nanaša na sezamov strok, ki se odpre, ko doseže zrelost, bodisi je mislil na njegov sloves zaklada za tiste, ki ga posedujejo.
- No Hidrogen
- Vegan
- Zdrava hrana