POPER SARAWAK ČRNI TERRE EXOTIQUE - 70 g
V katerih jedeh se uporablja poper Sarawak?
Raziščite okuse tega popra v svojih jedeh
Svež, saden in lesnat poper Sarawak je odličen z mesnim sokom. Ta poper bo s svojimi aromami citrusov in rdečega sadja izboljšal meso, v ponvi ocvrto zelenjavo, školjke in ribe, pa tudi sadne ali čokoladne sladice.
Ne oklevajte, če s tem poprom potresete sendviče okrog deske s sirom, saj bo razkril okuse vaših sirov! Odličen bo tudi v poprovi omaki, s katero boste izboljšali račje prsi. Zmečkajte 1 žlico črnega popra Sarawak in ga po kuhanju račjih prsi dajte v ponev. Dodajte 2 čajni žlički telečje juhe in hitro premešajte. Dodajte 20 cl tekoče smetane, posolite in pustite nekaj minut na nizkem ognju, da se smetana zgosti. Mešanico prelijte po narezanih račjih prsih.
Na koncu se prepustite svoji ustvarjalnosti pri pripravi sladic! Sarawakski poper je odličen za sladke jedi. Njegov sadni okus bo izboljšal vaše priprave in dal značaj kremam, stepeni smetani ali pitam.
Naše zamisli za recepte, v katerih lahko uporabite poper Sarawak pri kuhanju:
- marinirane perutninske grižljaje s Sarawak poperjem: v marinado dodajte 1 čajno žličko zdrobljenega Sarawak popra;
- pokrovače, cvetačna krema s črnim poprom Sarawak: smetani pred redukcijo dodajte 3 do 4 ščepce popra Sarawak;
- magreta z omako s sarawakskim poprom: zdrobite žlico sarawakskega popra, preden ga dodate v ponev s sokovi za kuhanje;
- pavlova s Sarawak poprom in rdečim sadjem: pred sestavljanjem meringe ji dodajte 1 žličko zdrobljenega in popraženega Sarawak popra;
- domači jogurt s sarawakskim poprom: mleku pred segrevanjem dodajte 1 čajno žličko sarawakskega popra;
- makroni iz bele čokolade s sarawakskim poprom: pred sestavljanjem dodajte 1 žlico sarawakskega popra v ganache iz bele čokolade.
Sarawak poper za sadni in lesni okus
Okus citrusov s pridihom sladkega korena
Sarawak poper ima sadno, skoraj cvetlično aromo citrusov. V njegovi aromi so tudi odtenki lesa in mošusa. Ta uravnoteženi poper, ki je hkrati oster in kiselkast, lahko uporabite v skoraj vseh slanih ali sladkih jedeh, ki jim bo dodal pridih prefinjenosti. Sarawakski poper je odlična začimba za rdeče sadje in se bo odlično podal v jagodno solato.
V ustih je zmerno pikanten in bo ogrel vaše brbončice.
Črni poper z otoka Borneo
Sarawakski poper iz vrste Piper nigrum se goji na severu Bornea, natančneje v malezijskem delu province Sarawak. Rastline popra rastejo sredi deževnega gozda, kjer živijo znameniti bornejski orangutani. Sarawakski poper ima zaščiteno geografsko označbo. Pridelek se prideluje od aprila do septembra, največ pa ga je maja in junija.
Častni pomorski komisar M. Bajot je leta 1825 v "Annales maritimes et coloniales" zapisal, da so Kitajci ob koncu 18. stoletja na otoku Borneo uvedli gojenje popra. Trgovina med Borneom in Kitajsko prek pristanišča Amoy je bila takrat zelo pomembna. Kitajci so uvažali poper, kafro, želvje lupine, nageljnove žbice, dragocen les itd. Gospod Bajot tudi piše: "Angleži so imeli dolgo navado na Borneo voziti kakovostne, a majhne tkanine: v zameno so jemali poper in zlati prah."
Uporaba sarawaškega popra
Po zapisih Louisa-Marieja Bajota so poper Sarawak na Borneo prinesli Kitajci, da bi razvili lokalno gospodarstvo te regije. Vendar so Angleži z Jamesom Brookom iz družbe Borneo Company stabilizirali lokalno gospodarstvo in okrepili proizvodnjo tega izjemnega popra.
Danes je regija Sarawak še vedno šesta največja proizvajalka popra na svetu.
Ta poper se po vsem svetu uporablja na številne načine, na primer kot poparek v čaju, da bi izkoristili njegove protivnetne in antioksidativne lastnosti za lažjo prebavo, ali kot eterično olje v kopeli, da bi očistili kožo.
- No Hidrogen
- Presno
- Vegan
- Zdrava hrana