POPER ROŽNATI TERRE EXOTIQUE - 35 g
V katerih jedeh je treba uporabiti rožnate jagode?
Kako uporabljati roza jagode?
Pri Terre Exotique smo s preizkušanjem novih poprov in začimb rožnate jagode spremenili v kuhinjsko klasiko, ki smo jih do sedaj uporabljali le za posipanje rib. Pri tem nismo računali na dan preizkušanja poprov in jagodičevja, na katerem smo vsi dokončno sprejeli naslednji nasvet: preden ga damo na rezino svežega sira in dimljenega lososa, ga grobo zdrobimo.
Roza jagodičevje se čudovito ujema z ribami, pa tudi s sirom.
Naše zamisli za recepte za uporabo rožnatih jagod pri kuhanju:
- Lososov karpačo z rožnatimi jagodami: marinadi iz oljčnega olja in limetinega soka dodajte 2 žlici rožnatih jagod;
- račje prsi z rožnatimi jagodami: zdrobite žlico rožnatih jagod in jih pred jedjo položite na račje prsi;
- losos na žaru z medom in rožnatimi jagodami: v marinado iz medu, gorčice in oljčnega olja dodajte 2 žlici rožnatih jagod;
- jajca s foie gras in rožnatimi jagodami: posujte 5 do 6 rožnatih jagod na jajca in koščke foie gras, preden jih za 8 minut postavite v pečico;
- lososovi grižljaji s svežim kozjim sirom in rožnatimi jagodami: svežemu kozjemu siru dodajte 2 žlici zdrobljenih rožnatih jagod, preden oblikujete kroglice, obložene z dimljenim lososom;
- rillettes iz tune z rožnatimi jagodami: 1 žlico rožnatih jagod potresite v zdrobljeno tuno in nato dodajte svež sir;
- karpačo pokrovač z rožnatimi jagodami: marinadi dodajte 2 žlici zdrobljenih rožnatih jagod.
Smolne in sladke arome rožnatih jagod
Iz rožnatih jagod se širijo topli, smolnati toni. Sladka, pekoča in rahlo janeževa jagoda je v ustih polnega okusa.
Kaj je rožnata jagoda?
Rožnate jagode se napačno imenujejo "rdeč poper", ne spadajo v rod Piper nigrum. Znanstveno ime rožnatega popra je Schinus terebinthifolius. Botanična družina, v katero spada rožnati poper, je Anacardiaceae, ki vključuje številna drevesa in grme, kot so sumak, mango in indijski orešček.
Rožnati poper, znan tudi pod imenom burbonski poper, raste predvsem na otoku Madagaskar ali na otoku Reunion v dvodomnem drevesu, ki je lahko visoko tudi do 10 metrov in katerega rast je zelo hitra.
Nabirajo se le zrele jagode, saj imajo močan vonj in so polnega okusa. Malgaške ženske, ki imajo to edinstveno znanje, jih nato ročno sortirajo.
Kako prepoznati kakovostno roza jagodo?
Rožnate jagode je mogoče najti skoraj povsod v trgovinah, vendar so le redke kakovostne. Kakovostna roza jagoda je svetleča in dobro zaobljena, ne sme biti suha. Biti morajo rožnate barve, kar je znak, da so bile obrane, ko so bile zrele. Ko smo v podjetju Terre Exotique našli rožnato jagodo z Madagaskarja, smo se vanjo preprosto zaljubili.
Od kod izvirajo rožnate jagode?
Jagoda od tu in od drugod
Rožnato jagodičevje je bilo prvič odkrito v Južni Ameriki in nato v začetku 19. stoletja pripeljano na različne otoke Indijskega oceana, kot sta otok Reunion in Madagaskar. Zato na teh otokih rožnata jagoda zdaj raste divje. Drugo ime za rožnate jagode je burbonski poper, saj se je otok Reunion v 18. stoletju imenoval Burbonski otok.
Koristi rožnatih jagod
Roza jagode so znane po protivnetnih in antiseptičnih lastnostih. Blažijo bolečine v grlu in kašelj, pa tudi prebavne motnje in gripi podobna stanja. Rožnate jagode so jagode, polne koristi, ki jih morate imeti v svoji omarici z začimbami!
- Kosher
- No Hidrogen
- Presno
- Zdrava hrana