POPER ČRNI MADAGASKAR TERRE EXOTIQUE - 1 Kg
V katerih jedeh naj uporabim madagaskarski črni poper?
Madagaskarski črni poper je eden od naših obveznih sestavin v mlinčku.
Kako uporabljati črni poper z Madagaskarja?
Naše ideje za recepte za uporabo madagaskarskega črnega popra pri kuhanju:
- Preden postrežete karpačo dodajte nekaj vrtljajev mlinčka za poper;
- Tradicionalna madagaskarska romazava s črnim poprom: koščke mesa popecite, dodajte česen, čebulo, ingver, nato paradižnik, zdrobite poper in vse skupaj zmešajte;
- Jagodna solata z madagaskarskim črnim poprom in limeto: jagodam dodajte 1 čajno žličko madagaskarskega črnega popra in pustite, da se prepojijo;
- sladko-kisla poprova omaka: na koncu kuhanja dodajte mlet poper in postrezite;
- Kolač z limono in madagaskarskim črnim poprom: med pripravo limonine kreme dodajte 4 do 5 zdrobljenih zrnc madagaskarskega črnega popra in zgostite kremo;
Zelo aromatičen poper s svežimi sadnimi notami
Madagaskarski črni poper je zelo aromatičen in močan poper. Njegova aroma je sveža in spominja na pikantno sadje, vendar je tudi požrešna z vonjem po brioših in smoli. Rahlo pikanten madagaskarski črni poper je polnega okusa in je kot nalašč za vsakodnevno kuhanje.
Kako raste črni poper z Madagaskarja?
Madagaskarski črni poper je v botaniki znan kot Piper nigrum. Je plod plezajoče trte iz družine Piperaceae. Raste na drevesu z grobim, razpokanim lubjem, po katerem se zlahka povzpne, pogosto do štiri metre visoko. Piper nigrum za dobro rast potrebuje tropsko podnebje z veliko toplote in vlage ter izmenično senco in svetlobo. Po obiranju dobi poper končno barvo in okus.
Zgodovina madagaskarskega črnega popra
Na Madagaskarju je gojenje popra v začetku 20. stoletja uvedel Francoz Emile Prudhomme po misiji na Javi (Ndriantoninanahary S.M., 2002). Takrat je bil direktor Nacionalnega inštituta za kolonialno agronomijo in odgovoren za razvoj gojenja kave, tobaka in popra na otoku. Leta 1899 je v "notice sur l'agriculture" na to temo zapisal: "Na Madagaskarju še ni bilo resnih poskusov gojenja popra, vendar obstaja razlog za domnevo, da bo ta liana uspešna na večjem delu vzhodne obale". Uvajanje popra se je začelo v Nossi-Be in se nato razvilo v Sambirano.
Konec tridesetih let 20. stoletja je Müllerjeva bolezen (gniloba ovratnika) napadla malgaške rastline popra. Treba je bilo uvesti novo sorto, tokrat bolj odporno. Izbrana je bila sorta "Belontoeng", ki izvira iz Lampunga v Indoneziji.
- No Hidrogen
- Presno
- Vegan
- Zdrava hrana