9/9

MOKA RŽENA POLNOZRNATA BIO "VILA NATURA" - 1 kg

Hover on image to enlarge
CENA NA ENOTO: 1,95  (brez DDV)
EAN:
IDENT/SKU: 1MOGL00005

Dobavljivo/ni na zalogi

2,14 
2,14  brez DDV
Na kamen mleta ržena moka se uporablja za pripravo domačega črnega kruha.
Kupi z enim klikom
dodaj na seznam želja
O izdelku

Rž spada kot večina žit v družino trav. Izvor rži je dokaj neznan, je pa rž vsekakor eno mlajših žit. V srednjo Evropo je rž prišla pred približno 2500 leti pr.n.št. kot mešanica emerja in navadne pšenice. Rimljani so rž opisovali kot manjvredno žito, težko prebavljivo ter za hrano številni rimski vojski neuporabno.

Rž je enoletna, dokaj trpežna kultura. Ržena polja so modro-zelene barve in se visoko dvigajo nad drugimi žitaricami. Gojenje rži je bolj zahtevno od navadne pšenice, uspeva pa v manj toplih območjih. Danes se rž goji predvsem v Srednji in Vzhodni Evropi in na severu. Drugod se rž bolj malo goji, tako da je delež tega žita v svetovni pridelavi zelo majhen. Rž se večinoma goji kot krušno zrno in se uporablja za mletje v rženo moko. Vsebuje več folne kisline od pšenice in več kalija. Vsebuje tudi veliko vlaknin in malo maščob, ima pa tudi nizek glikemični indeks.


Testo iz ržene moke je temnejše, bolj čvrsto in posebne arome. Pekovske lastnosti ržene moke se bistveno razlikujejo od lastnosti pšenične moke. Vsebnost glutena je v rži manjša kot v navadni pšenici, zato pa je kruh iz rži bolj kompakten. Ima tudi daljšo obstojnost in se ne pokvari tako hitro kot običajni kruh. Rženi kruh je tudi bolj nasiten od navadnega pšeničnega kruha. Iz 100% moke je kruh težje zamesiti, zato se peki kruha običajno dodaja kaka druga moka. Kruh je še vedno temne barve, vendar nekoliko mehkejši. 

Podobni izdelki
Na zalogi
12,59  brez DDV 12,59 
dodaj na seznam želja
Na zalogi
3,19  brez DDV 3,19 
dodaj na seznam želja
Na zalogi
3,78  brez DDV 3,78 
dodaj na seznam želja
Na zalogi
6,53  brez DDV 6,53 
dodaj na seznam želja

SUPER POPUSTI

  • Velika izbira artiklov po znižanih cenah