Moja košarica
Košarica je prazna.

Recepti Rowzer in Pacojet - sorbeti

Kaj pravzaprav je Rowzer ali Pacojet?

Poseben aparat za pripravo sladoleda, sorbeta in emulzij, ki hrano obdeluje v zamrznjenem stanju. Posoda aparata napolnimo z želeno vsebini in zamrznemo na -20°C. Tako zamrznjeno hrano potem v aparatu fizično obdelujemo s hitro vrtečim nožem z vertikalnim pomikom od istočasnem vpihavanju zraka v posodo.

Dobimo sladoled ali sorbet, ki se nekoliko razlikuje od klasičnega sladoleda "gelato". Razlika je že v samem receptu. Recepta za klasični sladoled ne moremo uporabiti v aparatu Rowzer, ker je končna temperatura "rowzer" sladoleda precej nižja (-5°C). Recept je potrebno prilagoditi. 

Prednost sladoleda rowzer je v njegovi praktičnosti in pripravljen je poljuben recept v količini, ki jo tisti trenutek potrebujemo. 

832_G_1420430464419

Jagodov sorbet

Zrele jagode  500 g
Sok limone  20 g
Sladkor  30 g
Voda   30 g
Glukozi sirup 
 100 g
Neutro 5
2,5 g


Priprava
Zavremo vodo, sladkor, glukozo in Neutro 5. Ohladimo na ledu.Dodamo jagode in limonin sok. Zelo dobro homogeniziramo v blenderju ali paličnem mešalcu.  Zlijemo v rowzer posodo in pustimo stati v hladilniku 6 ur ali preko noči. Zamrznemo na -20°C. 

Izboljšanje strukture
Za izboljšanje strukture lahko dodamo 20g v vodi topne vlaknine inulin, ki naredi izjemno kremasto strukturo, ne da bi vlival na okus in barvo sladoleda.

 

Sorbet iz svežih fig

Zrele fige  500 g


Priprava
Fige olupimo, razrežemo in jih damo v rowzer posodo. Površina mora biti ravna!. Zamrznemo na -20°C.

Opomba
Fige vsebujejo dovolj sladkorja za gladko strukturo svežega sorbeta.

Uporabite lahko 100% figov pire prave rdeče katalonske fige, ki velja za eno najboljših.



 

Pomarančni sorbet

Pomarančni sok  500 g
Naribana lupina pomaranče  20 g
Glukozni sirup
 100 g
Neutro 5
3 g


Priprava
Malo pomarančnega soka segrejemo z glukozo in Neutrom 5. Ohladimo na ledu in prilijemo preostali pomarančni sok. Emulgiramo s paličnim mešalcem.  Zlijemo v rowzer posodo in pustimo stati v hladilniku 6 ur ali preko noči. Zamrznemo na -20°C. 

Izboljšanje strukture
Za izboljšanje strukture lahko dodamo 15g v vodi topne vlaknine inulin, ki naredi izjemno kremasto strukturo, ne da bi vlival na okus in barvo sladoleda.

 

Pasijonkin sorbet

Pire pasijonke Agrimontana
 800 g
Glukozni sirup
 110 g
Neutro 5
3 g


Priprava
Malo pireja segrejemo z glukozo in Neutrom 5. Ohladimo na ledu in prilijemo preostali pire. Emulgiramo s paličnim mešalcem.  Zlijemo v rowzer posodo in pustimo stati v hladilniku 6 ur ali preko noči. Zamrznemo na -20°C. 

Izboljšanje strukture
Za izboljšanje strukture lahko dodamo 20g v vodi topne vlaknine inulin, ki naredi izjemno kremasto strukturo, ne da bi vlival na okus in barvo sladoleda.

 

   

Sorbet iz zelenih pistacij

Zelene iranske pistacije
 300 g
Voda  825 g
Sladkor  25 g 
Glukozni sirup
 75 g
Neutro 5
4 g


Priprava
Pistacije zelo fino zmeljemo skupaj s 800 g vode. Precedimo skozi "superbag"* in ohladimo. Zavremo preostalo vodo, sladkor, glukozo in Neutro 5. Zmešamo s pistacijevim mlekom. Ohladimo na ledu in pustimo stati v hladilniku 12 ur. Zlijemo v rowzer posodo in zamrznemo na -20°C. 

* superbag je zelo fina vrečka za precejanje vsebine.

 

Jogurtov sorbet

Svež jogurt
 500 g
Jogurt v prahu 
50 g 
Mleko 3,5%  100 g
Sladkor  60 g 
Glukozni sirup
 50 g
Neutro 5
3 g


Priprava
Mleko, sladkor, glukozo in Neutro 5 segrejemo v posodi. Ohladimo na ledu iz dodamo jogurt in jogurt v prahu. Homogeniziramo in postavimo v hladilnik za 12 ur. Zamrznemo na -20°C. 

Opomba
S samim jogurtom ne moremo doseči koncentracije polnega okusa jogurta, ker so dodane tudi druge sestavine. Z dodatkom jogurta v prahu (liofiliziran) dobimo poln okus. Poskusite dodati tudi malo soka limone, da dobite značilen kiselkast okus.