Moja košarica
Košarica je prazna.

Limona Sorrento

Limonin sorbet iz najbolj aromatične limone ....

Sorrento je pol otok v neapeljskem zalivu, kjer za mnoge uspevajo najboljše limone. Značilne so po svoji nagubani lupini. Njihov volj pa se širi daleč naokoli. Nekaj najboljšega za vaš sladoled ali sladice.

Seveda lahko uporabimo tudi druge sorte limon. A pred izbiro prvo povohajte lupino. Če ne oddaja značilnega volja limone je ni smiselno uporabiti. Mora pa biti ekološke pridelave!

Izvleček limonine lupine

Poudariti je potrebno, da je večina arome v limoni v njeni lupini in ne v soku. Sok vsebuje predvsem citronsko kislino in pretežni del vode. Aromatično limonino olje, ki je bistveno za naš recept se kriva v lupini.

Priprava izvlečka

Limono dobro operemo. Najbolje je vodi dodati sodo bikarbono. Dobro osušimo. Seveda moramo uporabiti izključno BIO limone, katerih lupina ni prevlečena s kemično snovjo, ki preprečuje gnitje in sušenje. Limonino lupino naribamo in jo v razmerju 1 : 3 zmešamo z maltodekstrinom. Ima namreč izjemno moč vpijanja tekočin in olj in je v kulinariki zelo dobrodošel. Izjemoma a s precej slabšim rezultatom lahko uporabimo tudi sladkor v prahu. Vse skupaj zelo fino zmeljemo v multipraktiku. Da dobimo gosto pasto dodamo tudi nekaj kapljic limoninega soka. To pasto oziroma izvleček lahko uporabimo v naših receptih za sladoled, sladice, pecivo, piškote. 


 

SORBET SORRENTO - PROSORBET SOSA
 Sestavine   Doziranje v g 
Voda  380 g 
 Sladkor 200 g 
 Glukoza v prahu
30 g 
 ProSorbet Sosa 75 g 
 Izvleček lupine limone 15 g 
 Limonin sok 300 g 
 SKUPAJ​  1.000 g 


Vodo, sladkor in glukozo zavremo ter ohladimo. Dodamo ProSorbet Sosa, limonin sok ter izvleček limone. Emulgiramo s paličnim mešalcem ter pustimo stati v hladilniku vsak 3 ure. Ponovno premešamo in zamrznemo v stroju za sladoled. 

Za izboljša nje strukture lahko dodamo 20 g inulina.