Moja košarica
Košarica je prazna.

Pistacijev sladoled

Klasika nikoli ne umre. Pistacija sodi med najbolj priljubljene sladolede, še posebno če je pripravljena iz najboljših iranskih pistacij ali pistacij Bronte iz male vasice pod vznožjem vulkana Etna na Siciliji. Obe pistaciji sta pojem za sebe, izjemno intenzivni, najboljši in zelo zeleni. 

Klasičen sladoled je pripravljen nekoliko drugače ob modernih. Je predvsem poln, krepak od smetane in olja iz oreščkov ter bogat z rumenjaki. Zato je je izjemno kremast, polnega okusa in mazljiv. Predvsem za prave ljubitelje sladoleda. Klasičen recept ne vsebuje nobenih dodatkov, pa čeprav so naravni, kot Neutro 5 od Agrimontane. Funkcijo dodatkov v klasičnem sladoledu prevzemajo rumenjaki. Vsebujejo lecitin, ki je odličen naravni emulgator, ki povezuje v sladoledu vodo in maščobo v neločljivo povezavo. (enako kot v majonezi). Ker imamo v našem klasičnem receptu dovolj rumenjakov dodatki, pa čeprav naravni, niso potrebni. Z rumenjaki dodajamo sladoledu sicer veliko maščobe in kalorij, toda klasičen recept je predvsem sladoled za uživanje v redkih trenutkih.

Opomba!

Klasični sladoledi vsebujejo veliko mlečne maščobe (smetane) in zaradi uporabe izključeno namiznega sladkorja tudi veliko slednjega. 30 g sladkorja lahko nadomestimo z 20 g dekstroze, za boljšo strukturo in manj sladek okus. Je pač klasika - hrana za dušo!

  

 

 KLASIČEN PISTACIJEV SLADOLED
Sestavine   Doziranje v g 
 Mleko 3,5%  500 g 
 Smetana 250 g 
 Rumenjaki  120 g 
 Strok vanilje Black Bourbon ali Tahiti
 1    
 Sladkor
 200 g 
 Pasta pistacija 100% 400 g 
 SKUPAJ​  1.470 g 


Postopek priprave

Vaniljev strok odpremo in izluščimo semena. Mleko, smetano, polovico sladkorja in vaniljo segrejemo na 84°C. V posodi stepemo rumenjake in preostalo polovico sladkorja v rahlo zmes. Postopoma prilivamo segreto mleko. Premešamo in počasi segrevamo na 84°C. Emulgiramo s paličnim mešalcem in na ledu čim hitreje ohladimo na 4°C. Postavimo v hladilnik za vsaj 5 ur, najbolje preko noči, da masa dozori. Ponovno emulgiramo in zamrznemo v stroju za sladoled.