Moja košarica
Košarica je prazna.

100% naravno4x4
Jogurt in maroni

Recept za odličen sladoled za pripravo na stroju pacojet ali Rowzer

Kaj je gelato?
Gelato je tipičen italijanski mlečni sladoled in med najbolj priljubljenimi v svetu. Sodi v vrsto mlečnih sladoledov z malo maščobe in uravnoteženimi sladkorji. Pravi gelato je pripravljen iz naravnih sestavin in svežega mleka in velja za uravnotežen in zdrav obrok. 

    

Aparati za sladoled, ki smo jih uporabili

 Rowzer 225

Rowzer,
povsem nova tehnologija in zelo enostavna izvedba emulgacijskega aparata, ki je povsem prekosil njegovega predhodnika

 

 

   

 mycook

MyCook 1,8 PRO
Razvili so ga nekateri najbolj slavni španski chefi. Eden najbolj priljubljenih termomix mešalcev na trgu. Profesionalna izvedba s 2 litrsko posodo, temperaturo do 120°C, zato je poleg chefov primeren tudi za slaščičarje, nastavljanje temperature po 5°C, 8.700 vrtljajev.

Recept

400 g   domač jogurt
   
 100 g   krema iz maronov
   
200 g   pasta iz maronov
   
100 g    smetana 35%    
3 g     neutro 5 Agrimontana    


Priprava
Smetano segrejemo na cca 40°C in vmešamo Neutro 5. Premešamo s paličnim mešalcem in segrejemo na 85°C. dodamo pasto in kremo maroni ter emulgiramo. Ohladimo na 30° in dodamo svež jogurt. Ohladimo in zlijemo v posodo Rowzer. Zamrznemo na -20/-22°C. Zamrznjeno obdelamo v poljubnih porcijah in postrežemo. Strukturo lahko izboljšamo, če narejen sladoled postavimo za 20-30 minut v zamrzovalnik, da se struktura stabilizira.

Najbolj enostavna je priprava v termomix mešalcu kot je  MyCook ali s paličnim mešalcem

Postrežba

H kombinaciji jogurta in maronov se zelo priležejo citrusi kot je na primer pol-kandirana mandarina ali kumquat, ki sta lahko narezana na koščke ali v obliki marmelade. Vsekakor sodi zraven oreščkem stepene smetane, ki je lahko aromatizirana s sirupom 1883 Maison Routin maroni ali vanilja. Pripravimo v iSi steklenici. Krhko teksturo lahko dodamo v obliki sušene italijanske meringe, kar nas spominja na sladico Mont Blanc in drobljencem.

    

Proizvodi iz maronov

Maroni so ena najbolj žlahtnih delikates v slaščičarstvu. Pri nas so povsem zanemarjeni in vsekakor premalo uporabljeni. V alpskem svetu, ker najdemo najboljše marone so specialiteta, ki se veliko uporablja. Vsekakor sta najbolj znana dva proizvoda iz maronov, kandirani maroni "Marron Glace" in sladica "Mont Blanc", sploh ena najboljših slaščičarskih mojstrovin. 

  Marroni

Kandirani maroni Agrimontana

Izjemna je kombinacija tipičnega kiselkastega okusa jogurta in sladkih kandiranih maronovi. Recept ni samo za hladne dni, nasprotni, kombinacija je izjemno osvežilna in kot naročena za pomlad. 

Rowzer omogoča pripravo izjemnih sladoledov. Zaradi nižje temperature narejenega sladoleda (cca -5/-7°C) dosegamo lahko precej večje koncentracije okusov in veliko manj sladkorja, kot pri klasičnih sladoledih. Način priprave je primeren predvsem za restavracije in takojšno postrežbo.

Maroni krema
Uporabljamo jo lahko kot namaz, polnjenje. Odlična je v palačinkah ali namazana na sveži rezini kruha in masla. Ima strukturo marmelade in se v slaščičarstvu običajno uporablja skupaj s pasto.

   

Agri kostanjeva pasta 1-1

Maroni pasta
Pripravljena je iz kandiranih maronov zato je zelo polnega okusa. Struktura je kompaktna, kot jo prikazuje slika. Uporabljamo jo za pripravo krem, sladoledov. Običajno skupaj s kremo.