Moja košarica
Košarica je prazna.

Lešnik

Eden najbolj priljubljenih sladoledov je prav lešnik. Je zelo karakterističnega okusa, ki se odlično poda k čokoladi. Pripravimo ga lahko na mlečni osnovi ali tudi z angleško kremo (rumeno osnovo iz jajčnih rumenjakov), ki naredi še posebno žametno strukturo.

Izbiramo lahko med lešniki različne kvalitete. Najbolj pogosto izvirajo iz Turčije. Če pa želite najboljše je to nedvomno lešnik iz italijanske pokrajine Piemont. Je izrazitega okusa z nekoliko večjo vsebnost žlahtne maščobe in nekoliko svetlejši ter bolj okrogel. In tudi sam Piemont lešnik dobimo v več kvalitetah. Običajni je Alba (kraj v Piemontu). Če pa želite izbirati najboljše od najboljšega je to pravi Piemont Gentile Trilobata, ki je tudi geografsko zaščite. Prava star za ljubitelje lešnikov.

Recept

Lešnikov sladoled, podobno kot sladoledi vseh oreščkov je eden najbolj zahtevnih. Z dodatkom oreškom dodajamo sladoledu precej maščobe in veliko trdnih snovi. Oboje zelo trdi sladoled in preprečuje zaradi velike teže vmešavati zrak. Običajno so sladoledi iz oreščkov trdi, težki in s časoma z njimi težko delamo, ker izgubijo mazljivost. V kombinaciji z našo belo osnovo in dodatkom invertiranega sladkorja dobimo sladoled odlične strukture in zelo lepo mazljiv. 

  

 

 LEŠNIK - OSNOVNI RECEPT
 Sestavine   Doziranje v g  Doziranje v % 
 Bela pasterizirana osnova  3.550 g   88,75 
 Invertiran sladoled ali med  80 g   2,00 
 IGP Piemont lešnikova pasta 100%
 370 g   9,25 
 SKUPAJ​  4.000 g   100% 


Priprava

Beli pasterizirani osnovi primešamo invertiran sladkor ali med, dodamo smetano, lešnikovo pasto in emulgiramo. Pustimo stati v hladilniki 30 minut, premešam in zamrznemo v stroju za sladoled. 

 

FIORDILATTE - QUICKWEIGHT
Sestavine   Doziranje v g  Doziranje v % 
 Mleko 3,5%  2.650 g  66,25 
 Sladkor  500 g   12,50 
 Invertiran sladkor/med
80 g  2,00 
 IGP Piemont lešnikova pasta 100%
 370 g  9,25 
 Agrimontana Quickweight
400 g   10,00 
 SKUPAJ​  4.000 g   100% 


Postopek priprave

Pasterizirano mleko segrejemo na 40°C in primešamo vse ostale sestavine, ki smo jih predhodno zmešali skupaj ter pasto. Dobro emulgiramo in ohladimo na 4°C. Zamrznemo v stroju za sladoled.