Moja košarica
Košarica je prazna.

Fiordilatte

Sladoled z mlečnim okusom je še vedno eden najbolj priljubljenih. Fiordolatte je njegovo originalno ime in pomeni mlečni cvet. V kolikor v njem povečamo delež smetane dobimo še bolj kremast sladoled, ki ga lahko zasledimo tudi pod imenom Fiordipanna, cvet smetane.

Skrivnost fiordilatre sladoleda je v njegovih sestavinah. Boljše in bolj sveže bosta mleko in smetana boljši bo sladoled.

Fiordilatte sladoled je osnova mnogim drugim okusom med katerimi je seveda najbolj poznana stracciatella, sladoled z vmešanimi drobnimi luskinami prave čokolade. Prav tako so priljubljeni t.i. variegato ali vmešani, marmorizirani sladoled. Ko je sladoled narejen vanj vmešamo priljubljeno kremo. Med njimi je prav gotovo najbolj priljubljena amarana, seveda se ne branimo tudi različnih prelivov.

  

 

 LASTNOSTI MLEČNE OSNOVE
 Maščoba 2,7% 
 Ogljikovi hidrati 20,6% 
 Mlečne trdne snovi
10,1% 
 Trdne snovi skupaj  34% 
 Ponder sladkosti* 17,5 
 Ponder točke zamrzovanja vode* 227 
 Idealna temperatura strežbe sladoleda -12°C 


* Ponder: primerjava lastnosti proizvoda v primerjavi s čistim namiznim sladkorjem. 


 

 FIORDILATTE - OSNOVNI RECEPT
 Sestavine   Doziranje v g  Doziranje v % 
 Bela pasterizirana osnova  850 g   85,00 
 Invertni sladoled ali med  25 g   2,50 
 Sveža smetana 35%
 125 g   12,50 
 SKUPAJ​  1.000 g   100% 


Priprava

Beli pasterizirani osnovi primešamo invertiran sladkor ali med, dodamo smetano in emulgiramo. Pustimo stati v hladilniki 30 minut, premešam in zamrznemo v stroju za sladoled. 

 

 FIORDILATTE - QUICKWEIGHT
Sestavine   Doziranje v g  Doziranje v % 
 Mleko 3,5%  2.540 g  63,50 
 Sladkor  480 g   12,00 
 Invertni sladkor/med
100 g  2,50 
 Sveža smetana 35%
 500 g  12,50 
 Agrimontana Quickweight
 380 g   9,50 
 SKUPAJ​  4.000 g   100% 


Postopek priprave

Pasterizirano mleko segrejemo na 40°C in primešamo vse ostale sestavine, ki smo jih predhodno zmešali skupaj. Dobro emulgiramo in ohladimo na 4°C. Zamrznemo v stroju za sladoled.