Moja košarica
Košarica je prazna.

Dulce de Leche
Eden najbolj priljubljenih namazov ali prelivov, pripravljen iz karameliziranega mleka

Dolce de Leche je specialiteta Latinske Amerike, še posebno je priljubljen v Argentini. Je tudi eden najbolj priljubljenih namazov  in prelivov na sploh. Uporabite ga kot namaz za kruh, naredi plast Dulce de Leche v vaši torti, namažite palačinke, namakajte vanj piškote ali izdatno z Dulce de Leche oblijte sladoled.

Priprava Dulce de Leche je kljub enostavnosti dokaj zahtevna, saj zahteva zelo natančno karamelizacijo mleka in sladkorja. sladkor in laktoza (mlečni sladkor) pri višji temperaturi karamelizira istočasno pa dolgotrajno kuhanje zgosti naši zmes mleka in sladkorja, da dobimo namaz (gostejši) ali preliv (redkejši) želene konsistence.

toda moderna kuhinja pozna trik, kako Dulce de Leche pripraviti na zelo enostaven način, popolnoma kontroliran tako, da napaka sploh ni mogoča. Z zelo malo trudi in nekaj časa lahko pripravimo čudivit Dulce de Leche.

        caramel_ice_cream

 Dolce de Leche izdatno prelijte preko vašega priljubljenega sladoleda. Vsekakor je najboljša izbira mlečni sladoled Fiordilatte s kondenziranim mlekom. Poskusite enak sladoled, toda namesto smetane dodajte kajmak, ki daje sladoledu kanček slanosti, ki se odlično ujema z Dulce de Leche.  

Recept

Za pripravo 360 ml Dulce de Leche
Vir. Sous Vide Barbacue (Paradox Press 2011)

360 ml   sladkano kondenzirano mleko
 

PRIPRAVA

  1. SousVide Suprem vodno pečico napolnimo z vodo in jo segrejemo na 85°C.
  2. Kondenzirano sladkano mleko iz pločevinke zlijemo v sous-vide vrečko in jo vakuumiramo.
  3. Če nimamo vakuumirke lahko vrečko vakuumiramo z Arhimedovo metodo, z izpodrivom vode. Potrebujemo ZIP sous-vide vrečko.
  4. Napolnjeno in zaprto vrečko potopimo v vodno pečico SousVide Suprem in kuhamo 13 ur pri nastavljeni temperaturi.
  5. Vrečko odstranimo iz posode in jo položimo v vodo z ledom za 30 minut, da se vsebina hitro ohladi. Shranimo v hladilniku.
  6. Tako pripravljen Dulce de Leche lahko hranimo v hladilniku v zaprti vrečki do 6 tednov. 
  7. Na enkrat pripravimo večjo količino. V vsako vrečko zlijemo samo po eno pločevinko, hranimo v hladilniku in po potrebo uporabljamo (mise en plas).

    

 

 

 Sous Vide Suprem

SousVide Suprem vodna pečica
Kuhanje pri nizki temperaturi v vakuumu, brez prisotnosti zraka

SousVide je prav gotovo najbolj priljubljena metoda kuhanja v bodočnosti. V nekaj letih se bo ta način priprave hrane, ki zagotavlja popoln nadzor nad kuhanjem in v hrani ohranja prehrambne vrednosti v največji meri razširil iz profesionalnih kuhinj tudi v praktično vsak dom. Vsekakor je to način kuhanja z največjim vzponom povpraševanja. 

SousVide Suprem je #1 vodna pečica na svetu in tudi največkrat nagrajena, ki jo uporabljajo tako profesionalni šefi kakor številni ljubitelji kuhanja po celem svetu. Je vsekakor najbolj prodajan tovrstni kuharski pripomoček na svetu. Praktično nepokvarljiva, praktična, popolnoma tiha. Postavimo jo lahko v skladišče (profi) ali shrambo, hodnik, ali v klet. Nikjer nas ne bo motila. Tudi najbolj zahtevni šefi, ki posedujemo izjemno natančno profesionalno  potopno cirkulacijski črpalko (PolyScience) imajo nekje v ozadju vsaj eno vodno pečico SousVide Suprem.

>>> Oglejte si originalno spletno stran

     

 

 

 Nestle

Kondenzirano sladkano mleko

Nastalo je iz čiste potrebe v času, ki še nismo poznali hladilnikov in shranjevanja na dolgi rok. Mleko kot vemo, se hitro pokvari. Naši predniki so ga dolgo kuhali in mu dodali 50% sladkorja. Nastaja je gosta mlečna sladka zmes, ki jo lahko imenujemo tudi marmelada iz mleka. Ima dolg rok trajanja, saj je mleko prekuhani, sladkor pa ga konzervira.

Danes seveda nimamo več enakih potreb po konzerviranju. Toda proizvod je ostal. Je namreč izjemna specialiteta za pripravo sladic, tort in sladoledov. Kremasta struktura s karamelnim pridihom karameliziranega mlečnega sladkorja, laktoze mu daje poseben čar. Mleko je zgoščeno in bogato z beljakovinami, zato so sladoledu in kreme pripravljeni z te mlečne marmelade poleg posebnega okusa tudi izjemno kremozni.