Moja košarica
Košarica je prazna.

 

Kava zrno300Predvsem smo njeni ljubitelji. Več kot 20 let se že ukvarjamo s čokolado in v njej še vedno iščemo neraziskane uganke. Vsak dan prinaša nekaj novega. Zgodba o kavi je zelo podobna: zrna, fermentacija, praženje, sorte, vplivi podnebja, zemlja, vse je zelo podobno. Potreben je bi samo majhen impulz in dodali smo poglavje o kavi. 

Zgodbo so pravzaprav začeli na zahodni obali ZDA. Kava je eden največjih poslov na zemeljski obli in prodaja je v nepredstavljivih številkah. Vse je v rokah velikih. V težnji po dobičku in čim večji rodovitnosti so pričeli posegati po kemičnih preparatih, zato je kava danes med najbolj onesnaženimi rastlinami. 

Nekaj zanesenjakov, ki niso bili več pripravljeni kupovati pretirano dragih s pesticidi onesnaženih kavnih mešanic industrijskih proizvajalcev, je odpotovalo v srednjo Ameriki. Želeli so kupiti kavo neposredno od majhnih kmetov in iz nje pripraviti nekaj svojega. Doživeli so šok. Kajti ugotovili so, da so pridelovalci kave majhni kmetje, ki za svojo kavo dobijo simbolično plačilo s katerim ne morejo preživeti svojih družin, šolati svojih otrok. Predvsem pa se kavi in kvalitetni pridelavi pravzaprav sploh ne posvečajo, saj od tega nimajo nič.

Odločitev je bila takojšna. Kmete so združili v zadrugo in jim ponudili pravično plačilo za svoje pridelke. Ti imajo sedaj sredstva za preživetje in kava jim sedaj predstavlja pomemben prihodek na kmetiji. Predvsem je pomembno, da se sedaj lahko šolajo in pridelujejo vedno boljšo in boljšo kavo. Poučili so jih tudi o načinih ekološkega kmetijstva in nevarnosti pesticidov za njihovo zdravje.

Nastala je pravična ali "fair-trade" trgovina s kavo iz ekološke pridelave. Še celo mnogo več. Sedaj lahko uživate v neskončnih okusih različnih kav, različnih sort iz različnih koncev sveta »single origin« kav. Kajti vsaka lega, zemlja, podnegje  in navsezadnje roki kmeta in pražarja, ki kavo ustvarjata, dajejo povsem nove dimenzije okusov in izkušenj. V kavi in njeni raznolikosti lahko sedaj izjemno uživamo in jo raziskujemo. Prav tako kot to delamo s čokolade že 20 let.

Svoboden način pristopa do kave, prave kave, ekološko pridelane in pravično plačane je kmalu pljusknil preko oceana v Evropo. Predvsem v Veliko Britanijo, za katero lahko trdimo, da je postala evropsko središče izjemnih kav. Vpliv je pričel tudi k nam in odpirajo se male pražarne z odličnimi ročno praženimi kavami. Čudovito!

Čudovita izkušnja iz ZDA, njihov kavni hedonizem, uživanje v številnih načinih priprave kave in na koncu srečanje z angleškim podjetjem v lasti delavcev (kooperativa), ki se ukvarja s kavo odkupljeno izključno neposredno in brez posrednikov od kmečkih zadrug, nas je spodbudilo, da našemu raznovrstnemu programu dodamo tudi kave.

Predvsem ne želimo konkurirati velikim pražarjem. Enako kot pri čokoladi želimo ponuditi najbolje in predvsem »fair« in »eko«  do kmetov pridelovalcev do potrošnikov. Kavo za prave ljubitelje, najboljših sort in leg in pravično plačano.

Želimo, da pri vsaki popiti skodelici pomislite, da z njenim plačilom pomagate tudi pridelovalcev, vzdrževati svoje družine, šolati otroke, da bodo znali pridelovati še boljšo in bolj zdravo kavo v kateri bomo skupaj uživali.