Moja košarica
Košarica je prazna.
Moka Petra n.1 ni več na razpolago, v samo nekaj urah od objave ste naročili preko 300 kg moke Costa d'Amalfi in pri tem prejeli 12,5 kg moke Petra 1 brezplačno.    
Moka je lahko tudi drugačna!

Darilo, Petra n:1 12,5 kg ena najboljših mok na trgu.

 

Začenjamo poglavje o mokah. Verjetno jih premalo poznate. V program smo uvrstili moke dveh izjemnih mlinov, ki sodita med najbolše. Te moke namreč pri nas v laboratorijiu za razvoj odličnih proizvodov potrebujemo. Uvrstil ismo jih zaradi potreb nekajterih naših najboljših chefoc, pekov in picopekov. 

Odločilo smo se, da vam eno najboljših mok tudi podarimo. Izjemno moko Petra N:1 v vreči 12,5 kg dobite namreč povsem brezplačno. Velja za najboljšo moko tipa "1" na trgu, izjemna za pice, kruh, peciva, potico ...

   

Koliko poznaš moke?

V zadnjih 5-10 letih so se moke izjemno spremenile. Na bolje seveda. Do sedaj smo bili odvisni  predvsem od lokalnih, bili smo zadovoljni s kvaliteto, nihče se ni ukvarjal z njihovimi lastnostmi in zmožnostmi. Enoten evropski trg je prinesel mnogo sprememb na bolje. Izbiramo lahko med aromatičnimi pšenicami Sredozemlja s specifičnim glutenom ter severno evropskih pšenic z veliko vsebnostjo beljakovin.

Naša dežela ni ravno najboljša lega za kvalitetno pšenico, je pa seveda naša, z dodajanjem močnih mok lahko njeno kvaliteto močno izboljšamo. Vlažne in tople zime namreč v zrnju sprožijo encimsko reakcijo, ki začne zrnje prezgodaj preoblikovati za razvoj nove rastline, kar močno vpliva na kvaliteto.

Imamo skoraj 30 vrst pšenica, sadimo večinoma samo eno sorto, industrijsko!

Imamo skoraj 30 vrst pšenice, na žalost je 80% ena sama industrijska sorta. Večina posejanega zrnja je vzgojenega pri multinacionalkah, kar je zadostni razlog za preplah.

Moke so naše novo področje, ker želimo trgu ponuditi izbiro. Tudi zaradi naše nove trgovine in laboratorija, kjer želimo za vas razvijati proizvode iz najboljših sestavin. Namreč za vsakega dobrega peka, slaščičarja, picopeka je pomembno, da ima izbiro, in svoje proizvode lahko primerja z najboljšimi. Zaradi raznolikosti smo pričeli sodelovati z dvema izjemnima mlinoma.

Molini Pizzuti prihaja iz bližine Napolija, kjer so poznani seveda po originalni napolitanski pici. Njihova moka Costa d'Amalfi je nekaj posebnega saj je bila iz nje lansko leto narejena najboljša napolitanska pica na svetu. Izpod rok pizzaiola Davida Argentine, ki je imel tečaj peke kruha in pic tudi že v našem laboratoriju.

Drug mlin prihaja od blizu, iz okolice Padove. Molino Quaglia velja za enega najboljših na svetu. Njihova blagovna znamka mok je legendarna Farina Petra in so pojem kvalitete z izjemnimi unikatnimi lastnosti. Še posebno nova generacija »farina viva«, ki nam prinaša povsem nekaj novega, saj so pripravljene iz »živih mok«. O tem drugič!

Moke obeh mlinov že uporabljajo številni ljubitelji peke kakor tudi nekaj najboljših slaščičarn, picerij in butičnih pekarn pri nas.

Zakaj je potrebno ločiti moke?

Vse se začne pri trikotniku pridelovalec, mlinar, uporabnik. Delovati morajo skupaj, v vseh smereh. Pridelovalec mora skrbeti za pravo seme, rastlino negovati in ohranjati bogastvo zemlje ter dobiti pošteno in dobro plačilo za svoj pridelek. Sodelovati mora z mlinarjem, ki mora moko mleti z največjo skrbnostjo, da v njen ohranja vse kvalitete zrnja. Torej ne z industrijskim mletjem temveč postopoma, počasi, po možnosti mleti na kamen, da se moka ne pregreje in s tem deformirajo beljakovine in maščobe oksidirajo. Njim skupni rezultat je enkratna moka, ki pa seveda ima svojo ceno, ki pa omogoča uporabniku, peku, slaščičarju, picopeku temu primeren vrhunski rezultat. In seveda tako pridelovalec kot mlinar morata upoštevati potrebe uporabnika, da skupaj razvijajo kvaliteto.

Kvaliteta moke se je v zadnjem obdobju močno izboljšala!

Kaj o mokah vemo premalo!

Seveda govorimo o pšeničnih. Vsebujejo gluten, ki povzroča preglavice mnogim a ima izjemne lastnosti. Selekcijo kvalitetnih mok pričnemo že z izbiro semen ene izmed skoraj 30 sort. Pridelovalec zrnja se mora popolnoma posvetiti kvaliteti! V Sredozemlju ali na severu Evrope so razmere za pšenico povsem drugačne in nam dajejo povsem različen pridelek, na jugu je namreč sestava povsem drugačna kot na severu, kjer ostre zime dajejo izjemno močne moke. Z mešanjem različnih sort, leg, različnih sestav dobimo povsem različne moke.

Beljakovine in gluten

V moki nimamo glutena, ta se prične tvoriti med mešanjem in dodajanjem vode. Moka vsebuje dve glavni beljakovini, glutenin, ki daje moki elastičnost in gliadin, ki daje plastičnost. Obe definirati njeno uporabo in karakteristiko, ki jo označujemo s W. Z mešanjem mok različnih beljakovinskih sestav torej dobimo potrebno namensko moko.

W380-400 je namenjen močno vzhajanemu pecivu, baba, panettone …. Na drugi strani nam W150 daje plastično testo, ki daje izjemen rezultat, krhkost in hrustljavost krhkemu testu ,piškotom …. Slaščičarska moka za pecivo, biskvite ima moč W220, Moke za kruh W320-W340, moke za pice nekoliko manj, da se jih da lepo razvleči W300-W320. Pšenica lahko vsebuje do 16% beljakovin, več kot ima boljša je njena kvaliteta, vsekakor dobra moka za kruh, pice vsebuje okoli 13% beljakovin in vse tja do 14,5% in več.

Drugič, druge lastnosti mok, ki jih moramo poznati, vsebnost pepela, načini mletja, finost mletja …

Naj vam predstavimo tokrat dve moki, moji najljubši!

Moka Costa d'Amalfi je nekaj posebnega, moka tipa »0« iz katere je Davide Argentino naredil najboljšo napolitansko pico na svetu. Namenjena je srednje dolgemu in dolgemu vzhajanju. W300, vsebnost beljakovin celo do 15%! Izjemna moka za pice, kruh, pecivo, krofe, rogljiče, za vse kar mora lepo in močno vzhajati.

Moka Petra N:1, na kamen mleta moka tipa »1«, kar pomeni mleta s celim kalčkom. Zato ima moka izjemen okus in ohranjene vse prehranske vrednosti kalčka, encime, minerale, vitamine, maščobe …. Vsebnost beljakovin 14,5%. Absorpcija vode celo do 90%. Kar se mene tiče je to najbolj aromatična moka. Mlin Quaglia, ki to moko pripravlja slovi po tem, da je edni mlin, ki zna pripraviti moko tipa »1« v vsej svoji veličini.

In to izjemno moko Petra N:1, vrečo kar 12,5 kg lahko dobite celo brezplačno.

Ob nakupu 10 kg moke Costa d'Amalfi vam namreč celo vreče moke Patra N.1 podarimo.

Velja do razprodaje zaloge!

   

PetraN1 & Costa